Bewust ouderschap

B E W U S T Ouderschap. Wat is bewust ouderschap – Hoe pak je jouw verantwoordelijkheid als ouder & ouder-to-be

Wat is bewust ouderschap – Hoe pak je jouw verantwoordelijkheid als ouder & ouder-to-be 


Als ouder heb je de grote verantwoordelijkheid om voor je kind te zorgen. In deze roerige tijden is dit niet altijd makkelijk. Er gebeurt zoveel; in onszelf en om ons heen. Vaak heb je al genoeg aan jezelf. Het goede nieuws is dat wanneer je aan jezelf werkt, je niet alleen jezelf opschoont van pijnen, maar ook indirect/direct (energetisch) jouw kinderen of kinderen-to-be.
De verantwoordelijkheid nemen voor het zorgen voor je kinderen, begint bij jezelf!
Dit is wat ik noem bewust ouderschap! In dit artikel ga ik hier meer op in, kom ik met voorbeelden en geef ik meer uitleg over de impact van de emotionele erfenis.

Vooraf – De overgang van het ego naar hartsbewustzijn


We zitten allemaal bewust of onbewust, al een geruime tijd in een transformatieproces (ook wel ascentieproces genoemd), op weg naar het Christusbewustzijn; ofwel onvoorwaardelijke liefde. Het Christusbewustzijn is deze overgang van het ego naar het hart.
In ons ego settelen al onze pijnen, de beperkte overtuigingen, onze angsten en patronen en een onjuist denkbeeld van wie we in werkelijkheid zijn.
In ons hart is onvoorwaardelijke liefde, zijn we vrij van het ego en staan we in verbinding met onze bron; de ziel.

Deze overgang van ego naar hart is een hele reis! Vooral omdat dit van ons vraagt om álle wonden (trauma’s) te helen die we nog (vaak onbewust) in ons dragen. Niet alleen van dit leven, of geërfd van onze ouders en voorouders, maar ook van alle vorige levens. 

Door alle innerlijke wonden te helen zorg je niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je (ongeboren) kind. Immers, de wonden zijn geheeld en worden niet meer overgedragen aan de volgende generatie. En zo ben je dus ook al bezig met bewust(er) ouderschap te creëren wanneer je al ouder bent of nog gaat worden. Laten we hier eens verder naar kijken.

Wanneer je een trauma niet hebt geheeld, is trauma jouw bron van creatie


Een trauma is een schokkende of nare gebeurtenis waar je in het heden nog nare gevolgen van ondervindt. Dit kan op diverse gebieden tot uiting komen: fysiek, emotioneel/mentaal, spiritueel. Wanneer je nog met onverwerkt trauma rondloopt, creëer je dus vanuit dit trauma. Deels is jouw denken, voelen en handelen hierop gebaseerd. Je begrijpt het al, hier komen mis-creaties van en zo kun je niet je volste potentieel leven. 

Daarnaast geef je dit onverwerkte trauma ook weer door aan je kinderen. Dit heet transgenerationele overdracht en in mijn eigen woorden; de emotionele erfenis.
Zie je ook hier jouw verantwoordelijkheid in bewust ouderschap? 

​Totdat je de wond (trauma) ziet (van jezelf, je ouders en voorouders), blijf je die nare situaties en/of nare personen aantrekken!

Bewustwording en daarna heling van alle onverwerkte trauma’s is dus heel belangrijk. Daar ligt jouw zorg en verantwoordelijkheid. Daarin zit ook bewust ouderschap.

Er wordt momenteel veel over trauma geschreven. Dit is geen hype, maar in dit stadium zijn we nu beland; om het helen aan te gaan, zodat we met z’n allen bijdragen aan een betere en mooiere wereld. Je heelt een trauma niet alleen voor jezelf, maar ook (nog energetisch) voor de generaties voor jou, generaties na jou en uiteindelijk de hele mensheid!

Bewust ouderschap in relatie tot de emotionele erfenis


We erven van onze biologische (voor)ouders naast fysieke kenmerken als bijvoorbeeld de lichaamsbouw en kleur van de ogen, hun onverwerkte trauma’s en pijnen. Dit noem ik zoals hierboven al benoemd, de emotionele erfenis. Deze kan bestaan uit een combinatie van angsten, emoties (positief en negatief), verlangens, gedragingen, (beperkte) overtuigingen en nachtmerries, die mogelijk van generatie op generatie worden doorgegeven. Totdat de emotionele erfenis wordt geheeld.

In relatie tot de emotionele erfenis kun je alvast een warme bedding maken voor je kinderen.

Zelf ben ik kind van 2 getraumatiseerde ouders en met een zeer gehavende voorouderlijke geschiedenis. Ik had behoorlijk wat aan (innerlijke) opschoning te doen. Zo had ik absoluut geen warme bedding en voelde mij een geamputeerde persoonlijkheid tot aan mijn 35e. Mijn levenservaringen van diepe dalen tot hoogtepunten en de sporen van mijn emotionele erfenis, zijn mijn grootste leerschool en deel ik graag met anderen. Inmiddels voel ik mij dankbaar voor mijn verleden. Een verleden die ik immers zelf heb gekozen als ziel om te mogen leren over onvoorwaardelijke liefde.

Lees hier meer artikelen door mij geschreven over de emotionele erfenis:
de emotionele erfenis; zo herken je onverwerkte pijnen in je leven, of

emotionele erfenis; hoe kun je onverklaarbare pijnen en patronen verklaren 

Wat onvoorwaardelijke liefde kan doen


Toen ik zelf moeder werd, was ik nog heel naïef en weinig bewust van mijzelf, mijn eigen identiteit en onverwerkte pijnen. Ik heb dus veel overgedragen aan onverwerkte (voorouderlijke) pijnen aan mijn eigen kinderen.

Mijn grote voordeel was dat de onvoorwaardelijke liefde die ik voelde vanaf de dag dat ze geboren werden, nog steeds de rode draad is in onze moeder-kindrelatie. 

Alle drie mijn kinderen waren de eerste jaren veel ziek en kregen labels opgeplakt waar ik niet aan meedeed. Ik voelde intuïtief aan wie ze in werkelijkheid waren en wat ze nodig hadden. Als jonge alleenstaande moeder waren dit zware jaren en alleen deze onvoorwaardelijke liefde, waar ik niet over na dacht maar er gewoon was, hield mij overeind. 

Wel had ik achteraf graag al die bewustwording willen hebben; het bewuste ouderschap, toen ik zelf moeder werd. Doordat ik vanaf mijn 36e aan mijzelf ging werken met Reiki en een 4-jarige opleiding ging volgen voor psychosociaal therapeut, begonnen de kwartjes te vallen. Mijn levenservaringen daarna, deden de rest. Al mijn bewustwordingen en helingen werkten energetisch ook weer door bij mijn kinderen.
Mijn kinderen zijn gezonde en krachtige mensen en mijn beste leermeester! Zij m.n. laten mij zien hoe ik als ouder, als volwassene in het leven sta.

Wat gebeurt er als je jouw kind niet die onvoorwaardelijke liefde kunt geven


Wanneer je jouw kind niet kunt zien zoals hij/zij werkelijk is, met eigen waarden & normen, met talenten en eigen-zinnige eigenschappen, dan ontwikkelt het kind zich maar gedeeltelijk en kan het in een later stadium in een identiteitscrisis komen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je als ouder zelf nog (onbewust) rondloopt met onverwerkte trauma’s en je hierdoor geen onvoorwaardelijke liefde kan geven. 

Een kind heeft verlangen naar liefde en geborgenheid en als je deze als ouder niet voldoende kan geven, zal het kind zich in allerlei bochten wringen om dit toch te krijgen. Het kan bijvoorbeeld gaan pleasen om toch de liefde en aandacht te krijgen, ook al is dit een waanbeeld en vervorming van liefde en kan dit pleasegedrag op latere leeftijd verkeerde relaties aantrekken. Een relatie van een bepaalde emotionele afhankelijkheid. Of het kind kan op latere leeftijd heel hard gaan werken om zo toch de goedkeuring te krijgen van de partner, de ouder, of de werkgever en zich dan afvragen waarom het toch zo’n drang heeft om hard te werken.

Hoe kom je los van trauma en ga je verder met bewust ouderschap


Er zijn veel manieren om van trauma af te komen. Diverse hulpverleners zijn getraind en geschoold om jou hiermee te kunnen helpen. Voel zelf wat/wie/welke vorm van hulpverlening resoneert met jouw behoefte.

In mijn genoemde blogs hierboven worden ook tips genoemd waar je zelf al mee aan de slag kunt.  Hier volgen er nog een paar:

  • M.i. gaat het vooral om inzicht & bewustwording van wat er innerlijk bij jou allemaal speelt. Jouw manier van denken, voelen en handelen en welke pijnen zijn aanwezig.
  • De sleutel zit in het erkennen en (door)voelen van het trauma. Telkens weer, zodat je de lading ervan afhaalt. 
  • Vermijd verslavingen waarmee je alles denkt weg te drukken. Zie je patronen eerlijk onder ogen.
  • Stop met jezelf te identificeren met het voorouderlijk trauma; jij bent jij en uniek!
  • Accepteren dat je bent wie je bent, met al je goede en minder goede eigenschappen.
  • Zie jouw kind als een uniek persoon. Daarnaast is zijn/haar gedrag een spiegel voor jou.
  • Mijn visualisatie Het Nu & Later om meer bewustwording te creëren over jouw leven:
    https://www.moniquevandelaar.nl/meditaties-videos/ (scroll helemaal naar beneden)
  • In je bron ben je heel (het I AM), dus blijf teruggaan naar je bron. Hier zit ook de helende kracht die je kunt gebruiken om te helen. Daarnaast is het een ongoing proces van vallen en weer opstaan. Dat is ook het leven. Zo voel je je geheeld en ‘vrij’ en dan is het ineens weer zwaar of moeilijk doordat je getriggerd wordt. Je hebt de blijvende verantwoordelijkheid de littekens dicht te houden en goed voor jezelf te zorgen. Dan zorg je ook goed voor je nageslacht.
  • Het leven is het avontuur van de ziel. In jouw pijn en verdriet voelen en weten, dit hoort bij mijn proces, mijn avontuur!

Wil je hierbij mijn ondersteuning?
Kijk dan eens of mijn Reiki cursussen jou aanspreken. Met Reiki kun je jezelf helen op alle vlakken: fysiek, emotioneel/mentaal, spiritueel. Klik hier Reiki.
Of misschien spreekt mijn 1 op 1 Traject Word je eigen Master meer aan. Dit is een diepgaande krachtige empowering en kijken we ook naar jouw emotionele erfenis. Klik hier 1op1 Word je eigen Master.

En vooral lekker mens blijven 🙂. Je kwetsbaarheid tonen en ook je zwaktes kunnen toegeven. Dat maakt je juist krachtig! Af en toe weer even kind zijn, willen spelen en niet zo serieus, lachen om jezelf. Niet heilig gaan doen.
Soms kun je je verlicht voelen en dan zakt het weer af. Dit accepteren is belangrijk. Doe gewoon wat je kunt doen!

Wil je jouw verhaal over bewust ouderschap met mij delen, of heb je vragen? Leuk, ik kijk er naar uit: praktijkhappyworld@gmail.com.

In Liefde, 

Monique Angèle